Краят на чалгата. Иде ли?




Краят на чалгата. Иде ли?
Ако не бях влязъл тия дни в чалга форумите, нямаше да разбера, че идва лятото, а с него по традиция и лятното турне на ТВ Планета. Всяка година, като се зададе юни феновете на поп-фолка тръпнат в очакване, като за дерби между ЦСКА и Левски.
Медиите пък по това време на годината се надпреварват да интригатстват, слагайки се на едни чалгарки и плюеки други - съобразно личните пристрастия. Дори ведомственото чалга-издание (сп. "Нов фолк") държеше на полусъединител половината бранш, като досаждаше на представителите и ежечасно с въпроси: - Ще бъдеш на турне миличка, нали? - А с каква рокля ще си? - Токчетата 10-12-14 сантиметра ще са, нали така? - А мис Бони ли ще те гримира? - Прическата на Шуши ли ще е? Абе въобще снобария и много адреналин имаше у всички коментатори. Това бе така, ама преди години! - А какво виждат днес моите очи в чалга-форумите?
Днес ентусиазмът у "чалгарска" България отсъства, като Митко Бербатов на финала в Шампионската лига. Вместо бурни дискусии се мяркат някакви снимки на Преслава и Галена за някаква никому неизвестна модна фирма. Чета с досада няколко реда за поредният идиотския клип на Кокаинчо и дори от скука убивам време с някоя неуместна шега за бъдещата чалга-звезда Николета Лозанова. На фона на това забелязвам по 5-6 коментара на кръст, за тъпичките нови клипове и песни на Кали, Теодора и Емануела, а "жизненоважната" новина е, че Татяна и Ани Хоанг записвали някакви песни в студиото на Глория, която пък вече ни се разсърди за коментарите (иначе не ни чете), че то се намирало в гаража й... и толкоз. Няма схеми, няма анализи, няма очаквания, няма нищо за ежегодното лятно турне, което преди години с право бе наречено от Камелия - торнадо! - И защо торнадо? Ами, защото мачкаше по пътя си всичко!!!
А днес какво? Нищо! Освен някакви заклинания от сорта на "последен шанс за звездите", или "последен влак за чалгата" друго, с което да свържем предстоящият летен чалгарски Woodstock няма. Всичко е нахвърляно някак, ей така наизуст, формално и сякаш по принцип, а не по адрес на музикалните продукти и лятната им еманация - турнето! Едни и същи пристрастни анализатори тънат в обобщения като квартални клюкарки и повтарят как нищо няма да се оправи в този бизнес. Чалгата преди години бе шанс за голяма част от българите да си почиват от политиката, а не тя да бъде неин евтин придатък, но днес нещата не са така. Защо ли? Ами защото политиката чрез своите бели якички вече се намеси много сериозно в така нареченият лек жанр. Оказа се, че мутрите, по които повечето чалга-певици си падаха преди време заради лесният достъп до луксозен живот, вече не им пука за чалгата, нито за формите на представителките й. Нали чукнаха де каквото можеха момчетата? Чалгарките вече не са им интересни. Дори Коко Динев се занимава повече с футбол и хазарт, отколкото с увеличаването на завоеванията си сред тази каста, която си мислеше, че ще е вечно актуална.
Тягостната атмосфера около този бранш се засилва и от дистанцирането на крупните инвеститори, които и бяха меценати дълги години. Преди време мобилен оператор отдели доста средства за летните турнета, а след тях и производител на безалкохолни напитки се поохарчиха по същия начин. Те наливаха пари в канчето на Митко Пайнера и турнета се правеха лесно. Да, ама се правеха с хитове и певеци, а днес останаха само позьорките с 1 песен в 300 варианта. От видяното на последните награди в зала "Универсиада" май много щастливи в този бизнес няма и дори спонсорът на тази последна церемония, производител на кисело мляко, май си обра крушите. Явно чалгаленд не е това, което беше до 2006-та, но защо се стигна до това положение никой от бул."Христо Ботев" №16 в Димитровград не казва.
Има и друго около чалгата де, не е като хептен на погребение. Конкуренцията на Пайнер в лицето на братя Касъмови, май сериозно ще оспорят лидерството на чичо Митко и неговата компания в бранша. Хората си създадоха връзки из целия Балкански полуостров с една на пръв поглед обречена кауза като "Балканските музикални награди". След второто издание на този музикален фестивал на 4 юни на пл. "Ал. Батемберг" обаче, това ще бъде факт.
И тук се питам - дали пък след 20 години лидерство в чалгата, Митко "Пайнера" няма да бъде катурнат от върха, от старите си конкуренти - братя Касъмови?
Редакцията на Blife не винаги споделя мнението на своите коментатори.

Източник blife.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най-четени новини

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив със статии

Последователи