Големите звезди, угаснали заради дрога и медикаменти




Големите звезди, угаснали заради дрога и медикаменти
Ще изминат седмици, докато станат известни окончателните резултати от аутопсията на наскоро починалата Уитни Хюстън, но отсега става ясно, че по всяка вероятност тя е издъхнала вследствие на фатален микс от алкохол и лекарства, пише ДПА.


Според близките на певицата, цитирани от сайта TMZ, тя е станала жертва на леталното смесване на антидепресанта Xanax с алкохол. Ако тези данни се потвърдят след време и от съдебните медици, смъртта на Хюстън ще бъде поредната кончина в Холивуд, предизвикана от легално предписани медикаменти.

Знаменитостите често прибягват до тях, за да устоят на невероятния натиск на шоубизнеса и на непрекъснатата нужда от креативност. Звездите имат лесен достъп до опасни лекарства, както и до други субстанции, благодарение на своята слава и богатство.

От Елвис Пресли до Майкъл Джексън, от Мерилин Монро до Анна Никол Смит - историята на големите звезди, угаснали заради дрога и препарати, бележи с черно петно холивудската мечта.

Проблемът силно се изостри през последните години, след като достъпът до дрога и лекарства с подобен ефект стана много по-лесен. Кончината на височайшите личности илюстрира и световното разпространение на културата, която не само произвежда нови звезди, но и следи отблизо чрез медиите всяка тяхна грешна стъпка.

Смъртта след сърдечен удар на Майкъл Джексън през 2009 година вследствие на употребата на хирургическия анестетик пропофол като приспивателно извади на бял свят както никога преди това сериозността на проблема. Вярно, личният лекар на краля на попмузиката Конрад Мъри, който си беше позволил тази опасна практика, заслужено получи 4-годишна присъда. Но никой друг медик, който неправомерно бе удовлетворил исканията на звездния си пациент за опасни лекарства, предписани с рецепта, не бе подведен под отговорност.

Тук трябва да припомним случая със смъртта на актрисата Британи Мърфи. През 2009 година тя стана жертва на свръхдоза медикаменти срещу грип и обезболяващи, в комбинация с пневмония. "Тази смърт можеше да бъде избегната", заяви тогава съдебният лекар Ед Уинтър.

Предишната година известният актьор Хийт Леджър почина в апартамента си в Ню Йорк след фатален коктейл от успокоителни, приспивателни и антидепресанти.

А преди него плейбой моделът Анна Никол Смит беше намерена в безсъзнание в хотел във Флорида и малко след това издъхна. След аутопсията й се разбра, че Смит е погълнала преди кончината си комбинация от 8 различни успокоителни, обезболяващи, приспивателни и антидепресанти. Двама лекари и един приятел я бяха снабдили с медикаментите и получиха обвинения за действията си. Но само единият от докторите беше признат за виновен от съда и никой от споменатата тройка не попадна в затвора.

Злоупотребата с предписани медикаменти не е само проблем на звездите. Според американския Център за контрол и превенция на болестите над 36 хиляди души са починали от свръхдоза лекарства с рецепта през 2008 година , което е трикратно увеличения спрямо 1990 г.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най-четени новини

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив със статии

Последователи