4-те метаморфози на женения мъж




4-те метаморфози на женения мъж
Не много дълго, след като вълнението от сватбата отшуми и младоженците започнат новия си живот заедно, съпругът започва да се колебае дали е взел правилното решение. Това не е нещо необичайно за един прясно „бракуван" мъж.




Новите ангажименти и отговорности, които са част от всеки брак, не винаги се възприемат леко и плавно от мъжете. Понякога новоизлюпеният съпруг може да има нужда от повече време, за да се приспособи към новия си статут.

Ето и 4-те етапа на неговата метаморфоза като ангажиран, семеен мъж:

Първа фаза: Театралната заблуда

Този етап обикновено не продължава много дълго, не повече от година- две. Някои жени имат късмета да го преживеят и по-дълго. Във всички случаи това мъжко поведение изчезва постепенно с продължителността на брака. По време на този етап съпругът влиза доброволно в ролята на владетел и покровител на семейното огнище. Той си мисли: "Аз съм господар, а ти си моята жена, за която трябва да се грижа." Много жени са щастливи в позицията на покровителствани от съпруга си, нежни създания. Това е и най-благоприятният период за зачеване на първото дете.

Втора фаза: Размирни времена

Този етап се характеризира с внезапното „пробуждане" на съпруга, който започва да се бори за своята свобода и контрол над живота си. Това обикновено се случва 2-3 години след сватбата, когато мъжът започне да осъзнава, че е попаднал под владичеството на съпругата си. Част от неговата битка за връщане на изгубената свобода могат да бъдат изневерите, по-грубото поведение спрямо жена му и т.н. С тези си действия много мъже разклащат устоите на своя брак и затова според психолозите около 3-4-та година в много семейства има криза. Ако тази криза бъде преодоляна, бракът става по-стабилен. Връзки, които не са достатъчно силни, обикновено не оцеляват в следващия етап.

Трета фаза: Птичката отлита от гнездото


След размирните времена от втората фаза, много съпруги отново взимат надмощие в семейството, а мъжете им в крайна сметка се предават и се изнизват от бойното поле. За съжаление много от тях се изнизват по посока на извънбрачна връзка, в която се опитват да намерят отново нежност и разбиране. По-съвестните съпрузи остават верни на жените си, но си измислят някакво хоби или няколко хобита, които да ги държат далеч от дома поне за известно време.

Четвърта фаза: Време за разбирателство


Ако влакът на един брак е достигнал до този етап, най-вероятно мъжът вече е с посивяла коса и е на средна възраст. Едва тогава той започва да оценява, че жената, на която е сложил брачна халки и, на която се е врекъл във вечна любов и вярност, всъщност е най-добрата от всички на земята. Той се завръща при нея с християнско смирение и започва опити да поднови романтиката у дома. Едва тогава, съпругът с радост започва да реализира своите семейни отговорности без да мрънка и да се оплаква, както е правил до сега. На този етап господата осъзнават значимостта на семейството, което доброволно някога са създали. Е, поне ще бъде щастлив с любимата жена, отглеждайки своите... внуци.

Източник tialoto.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най-четени новини

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив със статии

Последователи