10-те най-големи дупки в света
В списъка днес ние бихме искали да ви покажем някои от най-големите и удивителни дупки в света на Земята. Независимо дали са изкопани от хора в жаждата си за по-голямо богатство и имот, или просто са създадени от природата, по-долу дупките са зрелищни, но плашещи забележителности.


1. Udachnaya, Русия


 Udachnaya, Русия


Този супер дупка е всъщност диамантена яма в Русия, който бе открит през 1955 г. и е наречена "тръбата". Оттогава мината е нарастнала с 600 метра в дълбочина в замръзналата сибирска почва. Какво ли не биха направили хората за пари!

2. Гватемала sinkhole

Тази дупка с диаметър 20 метра и с дълбочина от 30 метра, се появи в Гватемала, след тропическа буря. Хората, живеещи в близост до sinkhole бяха в шок, както лесно може да си представим.Освен това, геолозите не могат да дадат разумно обяснение на този феномен.


Гватемала sinkhole


3. Мината Диавик, Канада

Тази дупка е още една диамантена мина и се намира в Канада. Мината има 700 работници и произвежда 8 милиона карата диаманти годишно, което за вашата информация, е около 1600 кг!

Мината Диавик, Канада


4. Синята дупка, Белиз


Синята дупка, Белиз


Великата синя дупка се намира в средата на Lighthouse Reef, малък атол в Белиз. Тази дупка е с диаметър от 305 метра и дълбочина от 120 метра. Тя е част от резерва на бариерния риф на Белиз, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

5. Бингам Каньон, САЩ


Бингам Каньон, САЩ


Мината Бингам каньон е медна мина, намираща се в щата Юта. Тя е дълбока е 1,2 км и е 4 км в диаметър, което я прави най-голямата, изкуствена разкопка в света. Мината е била в експлоатация още от 1906.

6. Mirny Diamond Mine, Русия


 Mirny Diamond Mine, Русия


Още една диамантена мина присъства в нашия списък, по уважителни причини: с дълбочина 525 метра и 1200 метра диаметър. Това е първата кариера в Русия и една от най-големите в страната. В момента дупката е изоставена, но в миналото е отнемало на камионите 2 часа само за да стигнат от дъното до върха.

7. Chuquicamata медна мина, Чили


Chuquicamata медна мина, Чили


Наречена Chuqui, тази дупка предсталява най-голямата медна мина в света и има повече от 850 метра дълбочина. Мед е била извличана от това място в продължение на векове, това е доказано от откриването на мумия, датиращи от година 550 и наречен медния човек.

8. Morning Glory преливник, САЩ


Morning Glory преливник, САЩ


Разположен в областта Напа в Калифорния, язовир Монтичело е построен между 1953 и 1957 година. Язовирът е бетонна арка, висока 93 м, дължина 312 м и съдържа 249,000 кубически метра бетон. Язовирът формира най-голямото езеро в Калифорния, Berryessa, с капацитет от почти 2 милиона кубически метра вода.

9. Kimberley Диамантена мина, Южна Африка


Kimberley Диамантена мина, Южна Африка


Също известна като Голямата дупка, тя е най-голямата диамантена мина в света, а също така е и видима от космоса. От 1866 до 1914 г., 50,000 миньори са изкопали тази дупка, като над 2700 кг диаманти са намерени в нея. Мината е с площ от 17 хектара, 463 метра в диаметър и диамантите изровени от тук носят световна слава на De Beers.

10. Darvaza газ кратер, Туркменистан


Darvaza газ кратер, Туркменистан


Наречена Портата на ада и намираща се в сърцето на пустинята Каракум, осветява околностите и ги прави видими отдалече. Тази дупка е в резултат на инцидент при руски изследвания за газ през 50-те. Разпространява се тежки миризма на сяра, която може да бъде усетена от далече и става непоносима на ръба на кратера.

Източник kliukata.blogspot.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най-четени новини

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив със статии

Последователи